De la talent management la retenţia angajaţilor, de la motivarea acestora la evaluarea performanţelor, de la modalitatea de abordare a generaţiei millennials până la formarea unei culturi organizaţionale unitare: pe scurt, tematica diversă care a format conţinutul celei de-a XI-a ediţii HR Summit la nivel naţional. Conferinţa de resurse umane a reunit la Iaşi peste 120 de specialişti în resurse umane şi management. Tematica conferinţei “Difficult times? SuperHeRoes are here!” a permis speakerilor prezenţi la eveniment abordări nonconformiste, complexe şi interactive.

Făcând referire la “eroii tăcuţiai unei companii, Andreea Mihnea, HR Director Ernst&Young a scos în evidenţă faptul într-un context rigid în care predictibilitatea şi controlul sunt mai mult decât necesare, rolul HR-ul este de a pune împreună acest conflict: ai nevoie de inovare şi multă putere de convingere. “Trebuie îl facem pe om înţeleagă «better work life begins with you». De asemenea, este important cum îi expunem la programe mai provocatoare decât ceea ce fac ei în mod obişnuit. E nevoie gândim programe de inovare atât la nivel personal, cât şi la nivel de business. De asemenea, e importantă crearea unor comunităţi – de cele mai multe ori trebuie creăm doar contextul, apoi lucrurile evoluează de la sine.” Pe parcursul prezentării suţinute la HR Summit Iaşi, Andreea Mihnea a vorbit şi despre noul trend din piaţa muncii: nu se mai acceptă clasicul “de la 9 la 17”, însă există în acelaşi timp teama  dacă lucrăm flexibil muncă noastră nu este vizibilă şi părem a fi neproductivi.

O companie trebuie îşi motiveze angajaţii îşi învingă fricile
În cadrul workshop-ului susţinut de Adriana Aionitoae, Agus People & Organisation @ Endava Iaşi, aceasta a evidenţiat faptul , în prezent, HR-ul nu mai îndeplineşte doar funcţia de suport în companie, ci se aliniază cu oamenii a căror planuri sunt dezvolte compania. Oamenii, pe lângă jobul principal, mai au un job: acela de a ascunde vulnerabilităţile şilipsa competenţelor. „O companie trebuie îşi motiveze angajaţii îşi învingă fricile. Ei trebuie înţeleagă au fost angajaţi pentru sunt buni, nu pentru sunt perfecţi. Experimentaţi deschis! Oamenii vin şiţi dau feedback cu scopul îmbunătăţirii proceselor şi nu scoată în evidenţă cât de tare ai greşit. Cultura tuturor, nu a oamenilor key sau potentials. „
Vorbind despre studiul de caz din compania pe care o reprezintă, Cristina Frîncu, Talent Management Country Coordinator & HR Manager deputy R&D Iaşi Continental, a apreciat şcoala de HR din România este la fel de bună cele internaţionale. În contextul muncii în multinaţională experienţa de HR este completă. Vezi cât spaţiu de construit ai, cum îţi poţi activa şi fructifica propriile resurse.”
Alin Dunuta şi Alin Comşa, traineri SelfTRust Academy au accentuat faptul este foarte important începem cu finalul în minte: HR-ul înseamnă vânzare, viziune, emoţie, nevoi. HR-ul este despre oameni: scopul unui specialist de resurse umane este transmită celorlalţi viziunea . „Comunicarea este despre ei, despre oameni, nu despre tine, ca om de HR.”
Făcând o paralelă între “human doers şi human beings” Alina Perrin, HR Director Internaţional L’Oreal a precizat “trebuie ştim ascultăm semnalele slabe şi nu facem din muncă un scop în sine.” Este important găsim un echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală, stăm la un job atâta timp cât simţim avem recompense la nivel personal şi nu doar cuantificabile în bani.

Redefinirea conceptului de performanţă şi brandul de angajat
Katrina Collier, Social Recruiting Specialist, The Searchologist, a discutat despre cât este de importantă imaginea companiei, inclusiv sau mai ales pe platformele sociale. O descriere bună poate atrage multe oportunităţi. De asemenea, este necesar se acorde o atenţie sporită descrierii activităţii noastre profesionale pe toate canalele social media pe care le folosim, dar şi fotografiilor de profil.
Oana Bolotan Datki, Managing Partner Consulteam South East Europe a discutat cu comunitatea ieşeană de HR despre importanta flexibilităţii la locul de muncă: în ce mediu ţinem şedinţele, casual Friday modalitate de unire a echipelor, importanța zonelor de socializare şi recreere. De asemenea, a menţionat transparenţa a devenit un principiu essențial, iar siguranţa carierei a devenit noua siguranţă a locului de muncă. De asemenea, pentru modernizarea sistemului “pay for performance” trebuie ne redefinim performanţele şi oferim fiecărui angajat beneficiile de care are nevoie.
Partenerii ediţiei HR Summit Iaşi, ediţia 2016 au fost: Signal Iduna, Romanian Software, Selftrust Academy, Hart Consulting, Siveco România, Train2Perform, Târgul de Cariere, Benefit Online, UCMS Group, part of TMF Group, Wolf Theiss, Jobus.ro, Nexus Media, Mindit, Birouri vii, UpsideDown.